Plezier spat er van af tijdens Drakenbootrace

07-10-2018 | 23:35

 Plezier spat er van af tijdens Drakenbootrace

,,De laatste meters moet je echt afzien hoor"

[SOEST] De septemberzon glinstert zaterdag op het Eemwater, de muziek schalt over de oevers van de rivier. Overal lopen ludiek uitgedoste mensen. De Drakenbootrace, georganiseerd door de Rotaryclub Soest-Baarn, is een sportief en gezellig evenement. Onder uitstekende omstandigheden wordt voor de tweede keer gestreden en geld ingezameld voor Stichting ZoALSJan.

Peter Beijer

Acht peddelaars, één trommelaar en een professionele stuurman in een drakenboot van 12,5 meter lang. Zo ziet een team eruit dat meedoet aan de Drakenbootrace. De sport is vooral in China razend populair, maar inmiddels dreigt de botenrace een traditie aan De Eem te worden.

[VERZURING] Het evenement wordt voor de tweede keer georganiseerd door de Rotaryclub Soest-Baarn. Achttien teams verschijnen bij De Kleine Melm. Daar moeten zij de uitdaging aangaan om peddelend een afstand van 150 meter te overbruggen.

Dat lijkt een niet al te grote opgave, maar schijn bedriegt. Een van de deelnemers puft na afloop van een heat uit. ,,De eerste honderd meter ga je voluit, maar dan slaat de verzuring toe en moet je die laatste meters echt afzien."

[HANDIGHEID] In elke heat gaan er vier boten van start. De trommelaar geeft het tempo aan en de acht peddelaars slaan in het aangegeven ritme het water onder zich weg. Het gaat niet alleen om snelheid, maar ook om samenwerking. Het varen vereist handigheid. De professionele stuurman/-vrouw is dan ook geen overbodige luxe.

[EEMHEAD] De organisatie van de Drakenbootrace heeft speciaal voor de 29ste september gekozen omdat op deze dag ook de jaarlijkse Eemhead wordt gehouden, een roeiwedstrijd die start in Baarn en finisht in Amersfoort. De Eem is dan verboden terrein voor andere vaartuigen. Zodra de race voorbij komt wordt er een pauze ingelast. Speaker Richard Buss kondigt het oponthoud aan. Voor de deelnemers een mooi moment om op adem te komen. Onder het genot van drankje zien zij hun collega-watersporters voorbij flitsen. Ondertussen zorgt DJ Victor Deelen voor leuke muziek en wordt de sfeer alsmaar gezelliger.

[NATTE PAK] Na de pauze is het tijd voor de finales. De boot van GeTTogether komt als eerste over de denkbeeldige finishlijn, op een haardikte gevolgd door het jeugdteam van de Rotary. Het is het slotstuk van een fraaie en soms hectische dag. Tijdens de troostfinale slaat de boot van de Lionsclub om. Het natte pak deert de deelnemers niet. Hettie Verlaan geniet na: ,,Met het team van BMU Uyland zijn wij derde geworden. Erg leuk hoor, maar nog leuker is de geweldige sfeer. Alle teams zijn leuk uitgedost, het lijkt vandaag wel of de Volksspelen van het Gilde gevierd worden.

[GLIMLACH] Theo Smalbraak nipt van zijn biertje tijdens de afsluitende barbecue: ,,Dit is een topevent, dat veel meer mensen moeten meemaken." Zo denkt Stan Uyland van de organiserende Rotary Soest-Baarn er ook over: ,,Wij hebben genoten van deze dag dankzij de komst en glimlach van 18 teams en de mengeling van jong en oud. Vorig jaar regende het, maar nu hebben wij fantastisch weer. Dit evenement smaakt naar meer."

[ZOALSJAN] Marije Bruning 'trommelde' het team van Notariskantoor Jager Bokdam De Visser door het Eemwater. ,,Wat een geweldige dag met een spannende finale. Voor ons als notariskantoor is het super om dit te mogen doen. De opbrengst van dit evenement is voor Stichting ZoALSJan, daar hebben wij natuurlijk veel affiniteit mee." De opbrengst wordt volgende week door de organisatie bekend gemaakt.

 

Foto's: Jaap van den Broek